Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Националният фестивал на театъра в движение в Разград вдига завеса за шестото си издание

Националният фестивал на театъра в движение в Разград вдига завеса за шестото си издание. Организатори и домакини на културния форум, който ще се проведе на 28 и 29 април в Общинския културен център, е Театрално-танцова формация „Пулс“ в Разград към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ и агенция „Генезис“. Събитието се провежда с подкрепата на община Разград, съобщи за БТА художественият ръководител на разградската театрално-танцова формация Катя Лапатова.

В двудневния фестивал ще участват близо 300 индивидуални изпълнители и млади театрали и танцьори от 14 театрално-танцови формации от София, Пловдив, Шумен, Габрово, Исперих, Раковски и др. Освен от домакините от Театрално-танцова формация „Пулс“ Разград ще бъде представен и от ученически групи от училище „Васил Левски“ и Езиковата гимназия, и Младежката театрална формация „Импулс“ към читалище „Развитие 1869“. Изявите на участниците във фестивала ще бъдат във всички форми на театралното и танцовото изкуство. На сцената ще бъдат представени пантомими, спектакли, класически театрални постановки, танцов театър, както и отделни сюжетни танци. „Театърът на движението е едно по-широко явление в съвременното изкуство и е изключително креативно направление, подходящо за деца и младежи, тъй като обединява в себе си няколко форми на изкуството едновременно – пантомима, театър, танц и музика. Самото заглавие на фестивала определя и неговия отворен характер“, посочи Лапатова.

Официалното откриване на двудневния празник на сетивата ще е на 28 април в залата на Общинския културен център с пантомимния спектакъл „Малкият принц“. Той ще бъде представен от ученици от класа на проф. д-р Александър Илиев от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Фестивалната програма ще продължи на следващия ден.

Паралелно със сценичните изяви участниците ще имат възможност да участват в майсторски класове с водещи специалисти от различни жанрове на изкуството. Актьорът, режисьор, хореограф и арттерапевт Никола Костадинов ще проведе обучение по танцов театър. Повече за сценичното и танцово движение пред младите хора ще разкаже преподавателят в НАТФИЗ Ивайло Димитров. В класа по улична пантомима участниците ще научат за принципите на анимацията за деца и възрастни. Заради ангажименти майсторският клас по пантомима, който трябваше да бъде проведен от проф. д-р Александър Илиев, ще бъде воден от д-р Зоя Капон, преподавател в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, каза Лапатова. Тя добави, че Националният фестивал на театъра в движение е единственият в България, в който младите хора, освен да се изявят и покажат своето изкуство, имат възможност да се включат в обученията, за да надграждат своите знанията и уменията си. Всички участници, посетили лекциите и упражненията, получават сертификати.

В рамките на фестивала във фоайето на Общинския културен център ще бъде открита изложба с графики на шуменския художник и театрал Панайот Калудов, който е и част от журито на тазгодишния форум на танцовия театър.

По думите на Катя Лапатова фестивалът се превръща в устойчив проект, който се развива с всяка следваща година. Културният форум си има свой музикален сигнал, специално композиран за него от композитора Петър Радевски, както и лого. „Познати сме вече не само в страната, но и в чужбина, което говори за значимостта на събитието. Тазгодишният форум отново е с чуждестранно участие – имаме представител от Македония“, допълни Лапатова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button