Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Находището на пролетна циклама край Разград е запазено

Находището на пролетната циклама/ботурче (Cyclamen coum) в едноименната защитена местност, попадаща в землището на с. Осенец, община Разград, е в много добро състояние. Това установи проверка на РИОСВ-Русе вчера.

При обход на място е констатирано, че проективното покритие на растението, което в момента е във фаза на цъфтеж, е около 90%. Не са открити следи от посегателства или горскостопански дейности. Границите на находището са маркирани с табели и червена боя по дърветата съгласно изискванията на Закона за защитените територии. На територията, контролирана от РИОСВ – Русе има още едно находище на пролетно ботурче, обявено за защитено, което се намира в землището на с. Бреница, община Тутракан. Предстои проверка и оценка на състоянието му.

Защитената местност “Находище на пролетно ботурче“ е обявена още през 1980 г. с цел опазване на пролетната циклама, позната още като пролетно или иберийско ботурче.

Пролетното ботурче, наречено още иберийско (Cyclamen coum Mill.), е многогодишно тревисто растение. Листата са едри, с бъбрековидна форма. Цветовете на растението са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. В България видът е разпространен в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие. Обикновено се среща в дъбови гори и храсталаци. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и Закона за лечебните растения. Включен е и в Червената книга на България – категория “Рядък”. Силно уязвим и забранен за бране за букети рано напролет.

ФОКУС

Подобни публикации

Back to top button