Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Фотоволтаици в Разград

Община Разград е издала 32 разрешителни за изграждане на фотоволтаични електроцентрали

Интересът за изграждане на фотоволтаици в община Разград става все по-голям, каза за БТА зам.-кметът Мирослав Грънчаров.
Той посочи, че от началото на годината общината е издала 32 разрешения за монтаж на фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност за всички 6435 kW. Голяма част от тях са за обекти, разположени в имоти по селата на община Разград – Побит камък, Раковски, Ушинци, други са във връзка с осигуряване на независимо електричество на фирми и частни физически лица, които ги правят както за свои нужди, така и за продажба на излишъка.
По думите на зам.-кмета все повече фирми, предприятия и хранителни магазини в Разград и региона инвестират във фотоволтаични системи за собствени нужди. Не са малко и домакинствата в района, които монтират на покривите на сградите си фотоволтаици. Като гражданин Грънчаров също е взел решение да вложи средства в поставянето на 5 kW фотоволтаична инсталация в двора на къщата си. Той е убеден, че инвестицията му от 10 000 лв. е изгодна, защото за около 4-5 години сумата ще се изплати от намалените сметки за електричество и топла вода.
Грънчаров каза още, че от януари досега в община Разград са подадени две уведомления за изграждането на фотоволтаични централи за собствени нужди към основни жилища за общо 25 kW. В експлоатация през периода е въведена фотоволтаична електроцентрала с мощност 50 MWP в местността Кору дере в Разград.
От началото на годината в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе са постъпили 33 уведомления за инвестиционни предложения, свързани с изграждането на фотоволтаични централи, съобщиха от ековедомството. От тях за община Разград са общо 13, от които за две от тях предстоят последващи процедури, а за 11 не е необходимо. За община Исперих са три, като две от тях са с последващи процедури, а третото – не. За останалите общини са съответно: Кубрат – осем, от които за едното предложение ще има последваща процедура; община Завет – едно, община Самуил – едно, община Лозница – седем.
Наскоро в Разград беше пусната нова фотоволтаична централа. Съоръжението е изградено от „Енерго-Про“ и вече генерира енергия. ФЕЦ-ът на „Водстрой“ АД е пуснат под напрежение през юли и вече започва да възвръща направената инвестиция, като генерира чиста енергия за своя собственик, съобщиха от енергийната компания.

Източник: Про нюз

Подобни публикации

Back to top button