Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Ще има ли в Разград център за жертви на домашно насилие?

В община Разград има сграда, пригодена за разкриване на Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик

Сграда в населено място в община Разград е ремонтирана и пригодена за разкриване на Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик. Тя позволява в нея да функционира комплекс от социални услуги: „Консултативен център по проблемите на домашното насилие” и „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик”. Това съобщиха от областната администрация след посещение на областния управител Владимир Димитров днес там.

Георги Милков и Димо Борисов от сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ запознаха областния управител със сегашното състояние и възможности на сградата за разкриване на споменатите социални услуги. Благодарение на реализиран проект на стойност 254 000 щатски долара, финансиран от фонда на Офиса за военно сътрудничество, Програма за хуманитарна помощ на Посолството на Съединените щати в България, сградата е изцяло обновена и санирана. Монтирани са готови модерни кухни и бани, както и климатици. Изградени са пречиствателна станция и беседка в двора на сградата. Липсва само оборудване за стаите, в които ще се приемат и настаняват потребителите на социалната услуга.

Услугата трябва да бъде одобрена като държавно-делегирана дейност, за да заработи и да отговори на големите потребности от подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментира Милков.

Разкриването на нови социални услуги е в правомощията на местната власт и Министерството на труда и социалната политика.

„Темата за домашното насилие е много актуална и важна за нас като институция“, каза областният управител. Преди дни той поднови дейността на първия учреден в страната ни Областен съвет за превенция на домашното насилие. Съветът представлява иновативен модел за междуинституционално сътрудничество в сферата на превенцията от домашно насилие и прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Участниците в проведено миналата седмица заседание на съвета излязоха с общо послание към отговорните институции и набелязаха мерки против домашното насилие.

Областният управител се ангажира да работи за включване разкриването на кризисен център за жертви на домашно насилие в област Разград в Националната карта на социалните услуги, която се изготвя в момента.

Днес промените в Закона за защита от домашното насилие бяха обнародвани в Държавен вестник. Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене в понеделник на извънредното заседание на парламента. Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с макетен нож.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button