Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Мобилна станция извънредно мери качеството на въздуха в Разград

Мобилната автоматична станция (МАС) на Регионална лаборатория-Плевен към ИАОС измерва извънредно качеството на атмосферния въздух в Разград.

Станцията е разположена на ул. „Камчия“ № 1 в града, като започна работа на 8 август и ще осъществи  непрекъснати измервания до 28 август, включително, съобщиха от РИОСВ-Русе.

Тя измерва всички нормативно определени атмосферни замърсители – серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, фини прахови частици 10 микрона, но е дооборудвана с анализатори за сероводород и амоняк.

Тази сутрин станцията е отчела пикови концентрации на максимално еднократната стойност на сероводород, която е 0,005 милиграма на кубичен метър. До настоящия момент средноденонощната норма, която е 0,003 милиграма на кубичен метър, не е превишавана.

Това важи и за останалите следени атмосферни замърсители. От началото на август в инспекцията са постъпили 5 сигнала от жители на Разград за неприятни миризми, оприличени на фекалии.

Град Разград е включен в годишните графици на МАС на Регионалната лаборатория-Русе към ИАОС за контрол на качеството на атмосферния въздух. До момента са осъществени две измервания по план, представителни за пролетния и летния сезон.

Това извънредно измерване е в резултат на поетия ангажимент на екоинспекцията пред местната власт във връзка с постъпила жалба за неприятни миризми през юли.

Източник: DARIKhttps://dariknews.bg/regioni/razgrad/mobilna-stanciia-izvynredno-meri-kachestvoto-na-vyzduha-v-razgrad-2356372

Подобни публикации

Back to top button