Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Делегация от Разград посети земеделско изложение в Румъния

Зам.-областният управител Найден Късов, заедно с члена на управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите от Лудогорието Христо Христов и арендатора Мартин Пенев, посетиха демонстрационното земеделско изложение „Агрошоу 2023“, проведено в опитно поле край село Йепурещ, окръг Гюргево, Румъния.

Целта им беше запознаване с добри практики и обмен на опит в отглеждането на зърнени и технически култури. Тэова съочщиха от пресслужбата на областната администрация.

Визитата бе част от програмата на работното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група към Асоциация „Еврорегион Данубиус“ на тема „Промените в климата и предизвикателствата пред фермерите по отношение адаптирането на земеделските култури към специфични изисквания“.

Заседанието бе водено от заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и председател на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску, със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Участие в събитието взеха новия земеделски министър на Румъния – Флориян Барбу, представители на Областна администрация Русе, ръководители на териториални структури на Министерството на земеделието и храните в област Русе, както и на сходни институции от окръг Гюргево, представители на  Съюза на фермерите „Дунавско зърно“ и Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и други заинтересовани страни.

Второто издание на изложението събра над 200 фермери и представители на 17 партньорски агробизнес компании от цяла Румъния. Демонстрационната платформа е проект на Асоциацията на фермерите в Румъния (AFF), подкрепен от собствениса на опитното поле – фермата „Agromad Crops“ на арендатора Йонуц Олтяну, вицепрезидент на Асоциацията. Всяка година в платформата се организират две събития – едното е посветено на есенниците, а другото – на пролетниците.

Компаниите – партньори на платформата, представиха на земеделците под формата на професионална комуникация на импровизираните щандове и с максимална интерактивност, както препоръчителните технологии при отглеждане на зърнени и технически култури, така и новостите, с които идват да отговорят на нуждите на фермерите. От нови сортове и хибриди, иновативни продукти за растителна защита и торове, до решения за напояване и интелигентно управление на ферми, всичко това бе представено на фермерите днес в Йепурещ. Както в платформата AGROSHOW, така и във фермите членове на AFF се обръща специално внимание на почвата, като много важно партньорство са услугите за агрохимични почвени изследвания и педологично картографиране.

Показани бяха на място постигнатите отлични резултати при отглеждането на есенниците и пролетниците от демонстрационните партиди на култури като пшеница, ечемик, овес и рапица.

Посещението се осъществи благодарение на подновеното членство на Областна администрация – Разград в Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Следващото заседание на работната група ще се проведе през месец юли в Разград по време на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти.

Източник: Начало – E-razgrad

Подобни публикации

Back to top button