Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Въздушно-лазерно сканиране в резервата „Сборяново“

Във връзка с изпълнението на дейности по проект „Софийски университет – Маркер за Иновации и Технологичен Трансфер /SUMMIT/“, научна група „Applications for History and Language“ с водещи учени доц. д-р Мария Баръмова и проф. дфн Анна-Мария Тотоманова, в Археологически резерват „Сборяново“ близо до исперихското село Свещари се извършва въздушно-лазерно сканиране и заснемане с фотограметрична камера.

Изпълнението на дейностите е с цел регистриране на неизвестни до този момент недвижими културни паметници в резервата с помощта на нови геоинформационни технологии, тяхното въвеждане в научно обръщение и опазване.

Мехмед АЗИЗ

П.п. Публикуваме тази любопитна информация не само заради важната и полезна дейност на учените от Софийския университет, а и за да успокоим няколкото наши читатели, които ни се обадиха, за да споделят опасенията си, че проучванията може да имат нещо общо с войната в Украйна или пък са начало на разработване на находища за шистов газ. Преди 2-3 години пак от Исперихско подадоха сигнали, че из района слагат тайнствени знаци за ориентиране на НЛО /неидентифицирани летящи обекти/. Тогава се оказа, че слагат на определени места маркери за самолетно заснемане на земеделски парцели – да се знае кой какво работи и най-вероятно да се предотвратяват измами с доплащания и европейско финансиране за площи.

Тъй че бъдете и този път спокойни, братя и сестри, няма никаква конспирация. Просто човек първо трябва нещичко да попрочете, после поне малко да вземе да помисли и чак накрая да си търси от какво да се страхува…

Източник: Вестник “Екип 7”

Подобни публикации

Back to top button