Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Работната заплата в област Разград нараства

Работната заплата в област Разград нараства, увеличава се и броят на наетите по трудови договори, съобщи Даниела Данаилова, началник на отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север.

През първото тримесечие на 2023 г. средната брутна месечна работна заплата за област Разград е 1484 лв., като спрямо предходното тримесечие е отчетено увеличение с 0,3 процента. В сравнение със същия период на миналата година ръстът е с 16,4 на сто. В обществения сектор получават средно по 1544 лв., а в частния – по 1455 лв. Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първо тримесечие на тази година са получили наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Култура, спорт и развлечения“, „Държавно управление“ и „Образование“. По размер на средната брутна заплата област Разград се нарежда на десето място сред областите в страната, сочат данните на статистиката.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите по трудово и служебно правоотношение в региона към края на март са 25 400. Спрямо края на декември 2022 г. техният брой се увеличава с 1,2 процента, а в сравнение със същия период на предходната година намаляват с 0,2 на сто. В обществения сектор работят 8400 души, а в частния – 17 хил. Най-много са наетите в дейностите „Преработваща промишленост“, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Образование”, допълват от статистическия отдел в Разград.

БТА припомня, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. средната брутна месечна работна заплата за област Разград беше 1479 лв., а наетите по трудово и служебно правоотношение в региона към края на декември 2022 г. бяха 25 100.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button