Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Откъси от любими свои произведения четоха евроексперти, местни автори и библиотечни специалисти в Разград

Откъси от любими свои произведения четоха евроексперти, местни автори и библиотечни специалисти в Разград. Домакин на проявата, организирана от Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ , беше Областният информационен център (ОИЦ).

Директорът на библиотеката Димитър Петров благодари на екипа на ОИЦ, че вече десета поредна година се включва в инициативата „Маратон на четенето“. Тя е част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и Асоциация „Българска книга”.

Маратонът на четенето се провежда за 18-и път, като целта е да се повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да се информира обществото по отношение на темата за грамотността сред най-малките, каза Петров.

По време на творческата среща прозвучаха пасажи от романи и стихотворения от известни български и чуждестранни автори.

Димитър Петров прочете откъси от сборника си „Бежаната“, в който са събрани легенди, исторически предания и истории, разкази от миналото на Лудогорския край.

Главният библиотекар Мила Маринова разказа за най-търсените и четени книги в библиотеката от потребителите – романите „Глина“ и „Сърце“ на Виктория Бешлийска. Библиотечният специалист прочете и любими откъси от двете произведения.

Поетесата Ирина Радионова представи свои стихове от стихосбирката си „Монолог на лятната рокля“.

С откъси от свои книги в маратона се включиха авторите Гюлсер Мазлум и Яхя Акбулут.  Юлиян Данаилов, Емил Чанков и Бехидже Ахмедова от Областния информационен център прочетоха любими стихове и проза от разградчанката Ивета Попова, от текстописците Михаил Белчев и Александър Петров и от британския хумор. Обменени бяха мнения и препоръки за книги, а в края на срещата всички получиха рекламно-информационни материали на ОИЦ-Разград и си обещаха да „почетат“ заедно и догодина.

В рамките на националната кампания „Маратон на четенето“ библиотеката в Разград ще проведе поредица от инициативи за насърчаване на четенето и общуването с книгите, каза за БТА Димитър Петров.

На 11 април библиотечните специалисти ще посетят своите приятели от Дома за стари хора. На срещата ще бъдат представени тематични книги и презентации, свързани с пролетните обичаи и великденски празници. По-късно детският писател Димитър Петров ще изнесе пред ученици от училище „Васил Левски“ урок по творческо мислене, а екипът на Детския отдел на библиотеката ще посрещне ученици от училища и детски градини в града, за да споделят заедно магията на четенето, добави директорът на разградската културна институция.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button