Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Осмият преглед на еленски рога в ДЛС „Воден-Ири Хисар“ събра рекорден брой участници

Осмото издание на Прегледа на паднали рога от благороден елен в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ събра рекорден брой участници в края на миналата седмица. В превърналото се вече в традиция атрактивно събитие се включиха над десет държавни ловни стопанства от цялата страна.

Изложението е плод на дългогодишния труд на служителите на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ при СЦДП – Габрово и е своеобразна трибуна на резултатите от усилията, които се полагат за стопанисването на дивечовите запаси в България. Всяка година мащабите на форума се увеличават – като брой участници, количества представени паднали рога и най-вече тяхното качество. Това ясно показва, че целенасочената работа по подобряване състоянието на популацията на благородния елен в страната дава положителни резултати, съобщават от пресцентъра на предприятието в Габрово.

Тази година в Прегледа на паднали рога от благороден елен се включиха експерти от Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите, Държавните горски предприятия, представители на научните среди от Лесотехническия университет, както и от Република Сърбия и Северна Македония. Събитието бе уважено още от областните управители на Силистра, Габрово и Разград и от кметове на общини в района на ДЛС „Воден-Ири Хисар“.

Според организаторите повишаващият се интерес към участие в инициативата от все повече ловни стопанства и присъствието на видни ловни деятели и експерти, включително от съседни държави, показват значимостта му и високата оценка към него.

Най-голямата сбирка от паднали рога за сезон 2023 г. бе представена от домакините от ДЛС „Воден-Ири Хисар“ – 1360 кг. Общото количество рога, представено на форума беше около 3 тона и половина. В изложението участваха и други стопанства от обхвата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, които също представиха паднали рога от благороден елен – ДЛС „Дунав“-Русе , ДЛС „Росица“- Севлиево, ДГС „Сеслав“ и ДЛС „Каракуз“. Участие взеха и стопанства от други предприятия – ДЛС „Черни Лом“, ДЛС „Паламара“, ДЛС „Тервел“, ДЛС „Несебър“, ДЛС „Ропотамо“, ДГС „Граматиково“ и ДЛС „Мазалат“. За пръв път на събитието бяха представени паднали рога от дивечовъден участък – ДУ „Зли дол“, както и от ловно сдружение – ЛРД „Чардафон“-Габрово.

Източник: Вестник “Екип 7”

Подобни публикации

Back to top button