Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Над триста деца сами си изработиха мартенички в Етнографския музей

Над триста деца се включиха в творческата работилница за изработване на мартеници, организирана от Регионалния исторически музей в Етнографската къща в Разград. Посрещаха ги и им помагаха да сплетат белите и червени конци за здраве и късмет, щастие и дълголетие музейните специалисти Полина Неделчева, Христо Христов и Славена Стефанова, съобщиха от културната институция.

„Идеята за тази работилница дойде от самите деца по времето на нашите зимни работилнички, в които правихме коледни картички и сурвакници. На тях им хареса и пожелаха отново да им организираме подобни занимания. Направихме го с удоволствие и много се радваме, че има толкова много желаещи от всички разградски основни училища, както и от Самуил и Хърсово“, заяви Полина Неделчева.

Докато изработваха мартеничките, децата научаваха и легендата още от времето на хан Кубрат и хан Аспарух, в която се разказва, че нишката на мартеницата ни свърза като българи и че не бива никога да се прекъсва, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила.

Изработените мартенички децата отнесоха със себе си, за да се закичат с тях при пристигането на Баба Марта или да ги подарят на свой близък, а и с наученото в работилничките, да пренесат традицията у дома и да изработят още мартенички с мама и тати, баба и дядо.

Покрай изработването на мартениците децата имаха възможност да разгледат изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ – колекция на РИМ – Русе и да научат прелюбопитни неща за един от най-красивите елементи в народната носия на българката – символ на женствеността. На тръгване можеха да разгледат и постоянната експозиция в Етнографския музей, посветена на бита, традициите и обичаите на етнографската група капанци, посочват от музея.

От там допълват, че още от сега децата са поканени да се включат в предстоящите работилници: преди  Великден – за боядисване на яйца с естествени материали, и в навечерието на  Еньовден – за приготвяне на лековити извари от билки и запознаване с традициите и обичаите, свързани с тези празници.

БТА

Подобни публикации

Back to top button