Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Фолклорният събор „Тюлбето“ събира отново на една сцена самодейци от Лудогорието и Родопите

Местността Тюлбето край Сейдол отново ще посрещне самодейци от страната за общинския фолклорен събор. Ежегодният празник, организиран от община Лозница и читалището в лознишкото село ще се проведе традиционно на 6 май, съобщиха от местната администрация в лудогорското градче.

Сейдолци и гостите на празника и тази година ще се веселят с фолклора на различни етноси, живеещи в Лудогорието и Родопите. Програмата ще започне от 10:00 ч. с изпълнения на местни и гостуващи групи и индивидуални изпълнители, които ще представят изворен и обработен фолклор от своите райони. За настроението на всички участници и гости до полунощ ще свири оркестър „Якоруда“. На сцената на събора ще се качат също мъжката и женска фолклорна група към Народно читалище „Петко Рачев Славейков-1938“ от гоцеделчевското село Брезница. Сред специалните гости ще са и певиците Нуша Гюзум и Нафие Косин. Те ще изнесат концерт и в центъра на село Сейдол.

Очаква се проявата да бъде уважена от народни представители, кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на културни институции и др.

Ден по-рано в рамките на общинския събор в Сейдол ще се проведат забавни детски игри, а от 20:00 ч. в центъра на селото ще е концертът на народния певец Хамид Имамски.

Село Сейдол е разположено в южната част на Лудогорското плато, югозападно в подножието на местността „Тюлбе”. Още в древността местните жители смятат това платовидно възвишение от Разградските височини за свещено място. Думата „тюлбе” има арабски произход и означава светилище, свято място, наблюдателница. От поколение на поколение се носят легенди за това как местността се използва както от християни, така и от мюсюлмани за провеждане на ритуални празници и обредни обичаи. От години тук се провежда и Общинският фолклорен събор „Тюлбето“, който е утвърден местен празник на народното веселие. Форумът показва богатството на традициите, културата и фолклора на различни етнически групи от страната.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button