Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

В Етнографския музей в Разград деца пресъздават обичаите, свързани с пролетните празници

В Етнографския музей в Разград деца пресъздават обичаите, свързани с пролетните празници в обредния календар на българите, съобщиха от Регионалния исторически музей. Първите гости по образователната програма на музея бяха първокласници от „Н.Й.Вапцаров“, които показаха обичая лазаруване.

Зам.-директорът на Регионалния исторически музей и етнограф Даниела Ганчева, заедно с „живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова разказаха подробно на децата за празника Лазаровден. Те премениха „кумичките“, играха заедно с тях характерния при обикалянето по къщите из селото танц буенек и ги дариха с бели сурови яйца със заръката да ги боядисат в навечерието на Великден. За момчетата в групата имаше специална викторина, а за всички, участвали в урока на открито и по вълшебна сребърна паричка, за здраве и късмет. Образователната програма ще продължи в сряда и петък с деца от други разградски училища.

„Идеята на музейно-образователната програма е под различни форми децата да научат повече за бита и обичаите на предците си“, каза Даниела Ганчева. За БТА тя заяви, че организираните от музейните специалисти тематични беседи и занимания, свързани със зимния цикъл празници, са предизвикали голям интерес сред учениците. “В навечерието на коледните празници ученици от началните класове на училища в града пресъздадоха обичая Игнажден. С помощта на модератори в работилницата в Етнографския музей малчуганите изработиха сурвакници и научиха още за традициите на българина в обредния календар, за историята на новогодишната обредност и сурвакането”, припомни Ганчева.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button