Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Състезание „Евроскола“ в Разград

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Разградска, Русенска и Силистренска, което ще се състои в гр. Разград на 3 юни 2023 г. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през втората половина на 2023 г. Заявки за участие се приемат до 17:00 часа на 19 май 2023 г.

От 2006 г. насам повече от 130 български училища и над 4 300 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 27-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Регионалното състезание в Разград ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през втората половина от настоящата и първите месеци на 2024 година. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2022 и 2023 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е сред главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Отборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Европейският парламент в България възстановява транспортните разходи до Разград и обратно на пътуващите от други населени места титулярни отбори (5 ученика + 1 учител). Още подробности ще намерите в „Регламента за участие“.

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес: вж. „Теми и примерни материали за подготовка“.

Заявки за участие се приемат до 17:00 часа на 19 май 2023 г. с попълване на формуляра тук: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EuroscolaRegistration030623.

В заявката трябва да бъдат попълнени имената на участниците в конкретния отбор и на придружаващия преподавател (вж. „Регламент за участие“). За участие в състезанието ще бъдат допуснати първите 12 записали се училища по реда на получаването на заявките им. Регистрацията ще бъде прекратена предсрочно, ако бъде достигнат максималният брой участници.

Европейският парламент си запазва правото за промени в датата в случай на непредвидени обстоятелства, като всички участници ще бъдат известени своевременно. Окончателната програма ще бъде изпратена след приключване на регистрацията.

Допълнителни материали:

Заявка за участие

Регламент за участие в регионалното състезание в Разград на 3 юни 2023 г. (pdf 776KB)

Теми и примерни материали за подготовка (pdf 506KB)

Източник: Новини Разград, Исперих, Кубрат и областта

Подобни публикации

Back to top button