Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

От МОСВ започват постоянни комплексни проверки в Разград

До края на годината Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще извърши множество комплексни проверки в Разград чрез Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Русе и Басейновата дирекция „Дунавски район“. Екипите ще проследят всички компоненти и фактори на околната среда и човешката дейност в града, които носят риск от замърсяване или са изложени на подобно нещо.

По-конкретно ще бъдат проверени водите на река Бели Лом, въздухът в Разград, както и пречиствателните съоръжения на местни предприятия, уточняват от екоминистерството.
Припомняме, че тези комплексни действия са в резултат на поетия от министерството ангажимент пред гражданите на Разград и местната власт във връзка с изострения проблем с неприятните миризми в града през юли и август.
Постоянният контрол на потенциалните замърсители на река Бели Лом и дадените предписания на пречиствателните станции дават положителен резултат. През изминалите дни няма сигнали за замърсяване, както на реката, така и на въздуха. Постигнатите до момента резултати не спират нашия контрол и изненадващите проверки ще продължават“, заяви инженер Цонка Христова, директор на РИОСВ-Русе.
Пред последните месеци Басейновата дирекция и екоинспекцията предприеха поредица от действия за установяване на състоянието на река Бели Лом и възможни източници на замърсяване в следствие на множество сигнали и съмнения за замърсяване на реката като причинител на миризмите в Разград.

За периода от 6 юли до 31 август са извършени над 35 проверки от агенциите на Министерството на околната среда и водите, от които 12 са планови, а 22 – извънредни с 9 пробонабирания.
Продължава проучването на предприятия, които има вероятност да причинители на констатираните в червен цвят оцветявания на водите и замърсяване на Бели Лом, както и възможни стари натрупвания на химични вещества в реката, или близо до нея, които при подходящи климатични условия дават реакция и я замърсяват и оцветяват.
Наблюдава се работата на градската пречиствателна станция. Издадени са предписания за поставяне на камера на мястото за заустване на фирмите, с които тя има договор, за да се установи какво изливат компаниите.
РИОСВ-Русе започна комплексна проверка по компоненти и комплексно разрешително в „Биовет“ АД. Експертите на регионалната инспекция проследяват пътя от суровината, производството, отпадъка, водата и въздуха. Предстои проверка в пречиствателната станция на дружеството, която е втора поред.
Предстои и стриктна проверка дали производствата в село Гецово замърсяват река Бели Лом.

Източник: Банкеръ

Подобни публикации

Back to top button