Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Културно наследство

Областната администрация с проект за популяризиране на културното наследство

Продължава последователната политика на Областна администрация Разград в подкрепа развитието на туризма в Лудогорието в контекста на разработения миналата година План за съвместни дейности на Областните управители от Северен централен район в сферата на туризма.

Областна управа се включи в разработване на проектно предложение с наименование „The Time Travel: Digital Storytelling for Cultural Heritage Experiences“, с което да кандидатства по Програма “Творческа Европа” (2021-2027). Процедура за подбор на проектни предложения по „Европейско сътрудничество 2023“ на подпрограма „Култура“.

Екипът, работил по изготвяне на проектното предложение, в частта му за област Разград, бе ръководен от Светлин Симеонов – директор на дирекция в Областна администрация Разград.

Консорциумът по проекта включва 9 партньора от 5 държави от Европейския съюз.

Водещ бенефициент по проекта е Община Албуфейра, Португалия.

Партньори по проекта са общините Азамбуджа и Луриня от Португалия; община Лодз от Полша и Община Амфиклея – Елатея от Гърция.

„AR-GO lab Oy“ – иновативна и бързо развиваща се компания от Финландия, специализирана в решения, приложения и проекти за виртуална и разширена реалност е технологичен партньор.

Агенцията за разработка на високотехнологична продукти, специализирана във виртуално съдържание и комуникации „Ларм“, Португалия е технологичен координатор.

Консултантска и обучителна компания „Significado“, Португалия, специализирана в управление на проекти е партньор с функции на главен координатор, отговарящ за оперативно управление на проекта, координация, вътрешната комуникация и оценка на резултатите от проекта и изграждане на капацитет на партньорите.

Културно-историческото наследство, което Областна администрация Разград представи – археологическия резерват „Абритус“, беше оценено изключително високо, и администрацията ни беше подбрана като партньор след селекция сред 150 кандидата за включване в проекта.

Целта на проекта е опазване, дигитализиране, социализиране и популяризиране в целия Европейски съюз на туристически обекти, представляващи културно-историческо наследство, чрез модерни иновативни дигитални техники – представяне и преживяване на интересни истории (разказване на исторически събития, случили се в дадено време и пространство) посредством виртуална реалност и добавена реалност.

Всеки от партньорите участва в проекта с по един обект на културно-историческото наследство: древния римски град Абритус в Разград, замъкът Падерн в община Албуфейра, Португалия; Населеното халколитно селище (Кастро) в община Азамбуджа, Португалия; църквата „Санта Мария ди Кастело“ – в община Луриня, Португалия; Музея на традициите на независимостта, станция Радегаст и нацисткият полицейски затвор Радогошч – Община Лодз, Полша; манастирът Дади в община Амфиклея – Елатея, Гърция.

Проектът ще стартира с проучване на историята на тези обекти, за да се идентифицират най-атрактивните и интересни истории, които ще бъде пресъздадени с помощта на иновативните технологии виртуална реалност и добавена реалност. Пресъздаването ще се осъществи със заснемане на възстановки с актьори и статисти, като към видеоматериали ще се добавят анимирани сцени. В резултат на това ще бъдат създадени рекламни туристически продукти с използване на добавена реалност и виртуална реалност за подобрени изживявания в обекти на културно-историческото наследство. Тези рекламни туристически продукти ще бъдат разпространени в целия Европейски съюз. Ще бъдат разработени мобилно приложение и уебсайт за седемте туристически забележителности, включени в проекта.

Изпълнението на проекта ще допринесе за оползотворяване на големия нереализиран потенциал за увеличаване на туристическите посещения в обектите, включени в него. Ще се увеличи достъпността (физическа и дигитална) до културно-историческо наследство на широк кръг публика, вкл. хора с увреждания и хора в неравностойно положение. Стремежът ни също е чрез модерните техники на добавена и виртуална реалност младите хора да бъдат привлечени към културни преживявания. Ще бъде създадена европейска мрежа за опазване и дигитализиране на културно наследство, която да се разширява и в други региони.

Областна администрация Разград получи подкрепа от Министерския съвет за участие в проекта, който в момента и във финална фаза на оценка от управляващия орган на Програма “Творческа Европа” (2021-2027) в Брюксел.

Срокът за изпълнение на проекта е две години. Общият му бюджет е 1 335 714 евро.

Източник: Областна адинистрация Разград

Подобни публикации

Back to top button