Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Музеят в Разград открива летния сезон с обогатена програма

Регионалният исторически музей в Разград минава от 1 април на лятно работно време. Обектите на музея ще работят от 9:30 до 18:00 часа, включително събота и неделя, съобщиха от културната институция. Сезонът ще продължи до 31 октомври. При посещения на групи ще се изисква предварителна заявка.

Официалното откриване на сезона ще е в Интерактивния музей на територията на древния „Абритус“ на 31 март от 13:30 часа, уточни пресаташето на музея Георги Тодоров. В петъчния ден аниматори ще посрещнат гостите, пред които ще бъде представена обогатената за туристите сезонна програма. Всеки посетител ще може да се премени в антично облекло и да се снима за спомен с новата рамка за автопортрети.

Музейните специалисти ще разкажат и за останалите предложения към туристите от близо и далеч в „Абритус“, като сеченето на древни монети и възможността да поиграят на някоя от трите настолни игри от Античността и Средновековието – римски шах Рота, Дама и Алкерк. Това е една от новите атракции в Интерактивния музей. С игрите са тренирани поведението и бойните умения у римските легионери, посочиха от музея.

Оттам добавиха, че и тази година ще продължи, но обогатена с възможност да се включват и родители, илюстрованата викторина „Играй и учи с нас“, в която участниците трябва да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира експонатът от снимката. До отговорите първи стигат наблюдателните и тези, които слушат внимателно беседите на екскурзоводите, в които има препратки към играта. Може да се редят пъзели с мозайки от музея и със снимка на Перистилната сграда „Вила Урбана“. Пъзелите може да се купят и за подаръци на близки и познати с покана и те да посетят древния „Абритус“, казаха от музея.

Децата от Разград и гостенчета на града през лятната ваканция и тази година ще могат в първите три седмици на юли да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“. Програмата цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Тя включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим, както и снимка с антични дрехи за спомен от Деня в Абритус. Изненада за гостите си са подготвили музейните специалисти и за официалното откриване на летния туристически сезон, допълват от Регионалния исторически музей в Разград.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button