Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Етнографски кът в читалището в заветското село Сушево

Автентични експонати от бита на предците са подредени в етнографски кът в читалище „Развитие“ в село Сушево, общ. Завет, обл. Разград. Експозицията е богата и показва всичко от живота и поминъка на хората в селото, разказаха за БТА секретар-библиотекарят Рювейде Татар и техническият сътрудник в културната институция Сибел Реджебова.

„Битовият кът е създаден, за да напомня на поколенията за традициите, обичаите, бита и културата на хората от далечното и по-близко минало. Да ни научи да пазим и ценим историята си“, каза секретар-библиотекарят.

Тя обясни, че всички експонати са дарение от жители на селото. В битовия кът могат да се видят автентични местни носии, ръчно изплетени терлици, дантели, сърмени елеци, везани кърпи. Сред експонатите са мъжка риза на над 120 години и две военни униформи, дарени от военен-пенсионер, жител на Сушево. Колекцията е допълнена от старинни вещи, които вече е невъзможно да се видят в бита и живота на хората, като миндери, дюшеци, посуда, престилки. Бродирани карета, пъстроцветни ковьори пренасят посетителите в света на нашите предци. Съхраняват се също музикални инструменти.

Интерес представлява детската люлка, която някога е била поставяна насред нивата или на полето, или на каруцата, докато родителите са жънали или вършели друга земеделска работа, разказа Рювейде Татар. Показани са дървена бучка за масло, ръкойки, сърп. Към отдавна отминалите времена ни връща и споменът, който ни навява чекръкът, на който някогашните домакини от Сушево са навивали преждата. В сбирката е изложен също тъкачен стан, на който някога местните хора са тъкали черги. Сред експонатите са още уред за навиване на прежда, ярем за впрягане на волове и крави, както и дърводелски уреди.

Секретар-библиотекарят и техническият сътрудник към читалището в Сушево обясниха, че етнографската сбирка се дообогатява непрекъснато с нови автентични предмети.

БТА

Подобни публикации

Back to top button