Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Библиотеките на 15 читалища се обогатиха с нови 1 337 тома литература

Читалищните библиотеки в 15 населени места в община Разград се обогатиха с 1 337 нови заглавия детска, художествена и специализирана литература. Закупените книги са на обща стойност 19 314 лв., от които 16 689 лв. са по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“, а останалите са собствени средства, съобщи Даниела Петрова, старши експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център “Читалища” в Разград.

Чрез финансовото подпомагане на програмата на Министерството на културата възможност да разширят обема на предлаганата литература през миналата година са получили 12 читалищни библиотеки. Нови книги и други информационни източници са закупили читалище “Напредък 1901” в общинския център и културните институции в селата Островче, Липник, Стражец, Благоево. Подкрепени са проектите и на читалищата в Пороище, Гецово, Дряновец и Побит камък. Допълнителни средства за купуване на нови книги са получили и читалищата в Раковски, Недоклан и Ушинци. С новите заглавия общият фонд на читалищата от община Разград през 2022 г. наброява 194 535 тома библиотечни единици, каза Петрова. Тя добави, че читалищните библиотеки получават подпомагане и от местната управа. Успешна практика на Община Разград е процедурата за финансова подкрепа на читалищната дейност със средства от местни приходи в общинския бюджет. През 2022 г. процедурата бе реализирана за пети път, а средствата в размер на 15 000 лв. са разпределени на проектен принцип, обясни експертът.

Даниела Петрова допълни, че библиотечната дейност е една от основните функции на читалищата и усилията на ръководствата са насочени към създаване на условия за превръщане на библиотеките в съвременно, достъпно и приятно място за всички.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button