Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияЛюбопитноНовини
Популярно

Български и холандски цветя ще красят градинките в Разград

Разноцветни български и холандски цветя ще красят градинките в Разград. Общо в зелените площи предимно в централната част на града ще бъдат засадени 55 700 стръка цветя, внос от Холандия и около 9000 собствено производство, каза за БТА директорът на Общинското предприятие „Паркстрой“ Иван Борисов. Той обясни, че практиката да се доставя цветен посадъчен материал от Холандия е от няколко години. Причината е, че общинското предприятие не разполага с оранжерийни съоръжения, които да гарантират производството на цветя, устойчиви на студа.

Разсадът, който варира от 15 до 18 вида, предприятието получава чрез посредничеството на пловдивска фирма за доставка на цветя. Стръковете се пикират и се доотглеждат в оранжериите на предприятието. По думите на Борисов освен, че ползването на чужд посадъчен материал от чужбина излиза много по-изгодно, той е и по-качествен и устойчив на променящи се климатични условия. „А и само с произведения от нас разсад не може да се получи това хубаво цветно разнообразие в града, което да даде достатъчно добра палитра от съчетаване на различен вид и цвят“, заяви директорът на разградското предприятие.

Той обясни, че цветята, които ще красят през лятото града са бегония, циния, агератум, антиринум, целозия. Настроение ще създават също цинерарията, карамфилите, импасиансът и салвията. Из градските градини ще разцъфтят още биденс, калибрахоя, фуксия, глехома.

Един от традиционните елементи на градската украса в Разград е декоративната ваза. Тази година украсата ѝ ще имитира капанска шевица. По вазата ще бъдат засадени около 9 500 стръка растения. Цветята, които ще растат по стените ѝ са от видовете сенецио, алтернатера – зелена и червена и ирезине. Най-отгоре като завършек на комплекса ще има няколко вида мушкато. Иван Борисов посочи, че цветната ваза, намираща се в градинката пред прокуратурата в града е около 15-годишна, а моделът ѝ е взаимстван от тази в Русенската градска градина.

Нов цветен облик ще придобият и двете декоративни фигури, познати и любими на жителите и гостите на Разград – музикалният инструмент и кошницата, които са пред Филхармонията и поликлиниката. Общо в двата обекта ще бъдат засадени около 3500 стръка корени цветни растения.

Освен в зелените площи цветни фигури и висяща украса ще има, както всяка година, на парапетите на двата моста. В тях се засаждат предимно каскадни сортове летни цветя, каза Борисов. Той апелира гражданите да се радват на цветното разнообразие и доколкото могат да помогнат в неговото опазване.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button