Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Ябълки срещу цигари раздават в Разград

Ябълки срещу цигари раздават в Разград. Акцията се провежда на пешеходната зона по централния булевард „България”. Тя е част от информационно-скрининговата кампания, организирана от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград съвместно с Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества по повод Световния ден без тютюнопушене, каза за БТА главният инспектор в отдел “Държавен здравен контрол” в РЗИ Катя Теофилова.

Тя поясни, че идеята на местната инициатива е да се подобри здравната култура на хората, както и да се повиши осведомеността им за последствията от злоупотребата с цигарени изделия.

„Всеки пушач, склонен да се откаже от една цигара, в замяна получава ябълка с призив да се храни здравословно вместо да се трови с никотин”, посочи Теофилова. В рамките на кампанията се извършва безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта при пушачи чрез апарат Smoker lyzer. Здравните експерти правят и демонстрации с пушещата кукла Сю, за да се онагледи влиянието на тютюнопушенето върху белите дробове.

Участниците получават и здравно-образователни материали, както и информация за контакт с Консултативния кабинет за отказване на тютюнопушенето в РЗИ. По думите на Катя Теофилова обаче интересът към този кабинет е много слаб. Според нея хората смятат, че биха се справили с порока сами, без експертна помощ.

По повод 31 май – Световния ден без тютюн, РЗИ-Разград провежда здравно-образователна кампания и сред учениците от училищата в областта, добави Теофилова.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button