Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияЛюбопитноНовини
Популярно

В област Разград има 25 защитени вековни дървета

Най-старите са два зимни дъба в Исперих

На територията на област Разград има 25 столетници, вписани в държавния регистър на вековните дървета. Най-многобройна е групата на дъбовете (зимен и летен) – 20 на брой. Другите дървесни видове са благун, цер, черница и бяла върба. Защитените вековни гиганти се намират в общините Завет, Самуил, Разград, Исперих, Лозница и Кубрат, съобщи за БТА директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе инж. Цонка Христова.

По данни на екоинспекцията най-старите по възраст дървета в региона са два зимни дъба. Те се намират в Исперих и вече над 800 години устояват на предизвикателствата на времето и природните стихии. Единият е на възраст 842 г., с височина 15 метра и обиколка 600 см. Другият дъб е с около 40 години по-млад. Клоните му се извисяват на 19 метра височина, а обиколката на ствола му е 420 см. Вековните дървета се намират по пътя за Конево, близо до зърнобазата на фирма „Агротайм“. Покрай съхранените през годините дъбове всеки ден преминават хора и автомобили, работници, но малцина поглеждат към тях, защото не знаят, че са дълголетници.

Стефан Крачунов, заместник-управител на „Агротайм“ заяви пред БТА, че помни внушителните дървета още от ученическите си години, а от почти 25 години насам, откакто работи във фирмата, ги наблюдава отблизо и смята, че са в сравнително добро състояние за възрастта си. „Вековните дървета в този район бяха четири, но едното изсъхна, а другото изгоря, ударено от мълния при гръмотевична буря преди около 15 години„, спомня си Крачунов. По думите му исперихчани трябва не само да се гордеят с вековните си дъбове, но и да ги популяризират.

Beĸoвнoтo бoгaтcтвo нa община Исперих ce дoпълвa oт oщe шест летни дъба на възраст между 237 и 537 години, които pacтaт в Подайва. В Лудогорци 24-метрови снаги издигат два 342-годишни зимни дъба. Едното от дърветата се намира на пътя между Лудогорци и Голям Поровец, а другото е в двора на джамията. Според разказите на възрастни хора в селото, дърветата са били част от голяма дъбова гора, която е обграждала селото.

В заветското село Веселец се извисява 538-годишно дърво от вида благун. То е с височина 16 метра и обиколка на ствола 420 метра. Вековен 400-годишен летен дъб пък събира погледите в Острово. В землището на лознишкото село Манастирско, местността “Каваклък” има пет броя дълголетни дървета – зимен дъб и цер, а в Кубрат под защита на закона е поставен 537-годишен зимен дъб.

Четиристотингодишен цер, два зимни дъба на по 300 и 320 години, и летен дъб на 234 години може да се видят в самуилските села Хърсово, Здравец и Голяма вода. В село Голяма вода се намира и най-младото вековно дърво в Разградска област – бяла върба, което е на 147 години. Дървото е непосредствено до кладенец, наричан от жителите на селото “Едип пънар”. Според местна легенда по време на Кримската война (1853-1856 г.) в региона е имало голяма суша. Единственият непресъхнал извор бил Едип пънар. Като си напълнели вода от него жителите на околните селища сядали да си починат под близката върба, преди да тръгнат отново на дълъг път.

Вековната 241-годишна черница в Разград също е част от уникалното ни природно наследство и е вписана в държавния регистър на вековните дървета. Старият летен дъб на Благоево със своята възраст от 277 години се е превърнал в част от емблемата на разградското село. Със своята височина от 23 метра и обиколка от 535 метра, дървото е безгласен свидетел на събития и пазител на тайни и предания от миналото. По думите на кмета на селото Белчо Белчев според местните дървото е още по-старо, с него са израсли поколения благоевчани. Старият дъб и районът около него са били любимо място за разходки и на учениците от местното училище, преди то да бъде закрито. „От възрастните хора знам, че още при създаването на селото през далечната 1805 година, дървото е приютявало под сянката си заселниците балканджии. В миналото в близост до него е имало и извор с питейна вода, по-късно в района е направен и кладенец. Сега дъбът е толкова голям, че за да бъде обгърнат целия му ствол, трябват поне около петима души да се хванат за ръце“, разказа кметът. Той обясни, че наскоро силна буря е нанесла поражения на вековния дъб, като е счупен голям клон. За подобряване на състояние на дървото с отдел „Екология“ на Община Разград е създадена организация за запълване на отворите от счупения клон и укрепването на самото дърво. Белчев сподели още, че служители на Държавното горско стопанство в Разград са събрали жълъди от това дърво, за да създадат елитни фиданки.

Вековните дървета са истински живи паметници, сътворени от природата и тяхното опазване и защита е дълг на всички. Собствениците на имотите, на чиято територия се намират тези защитени дървета, имат ангажимента да ги опазват от унищожаване и увреждане. Стопаните трябва да съгласуват всички дейности с регионалната инспекция, които са насочени към неговото опазване и възстановяване, както и да осигуряват достъп на експертите при извършване на периодичен контрол, обясниха от ековедомството. От там допълниха, че не са констатирани случаи на бракониерска сеч не само в област Разград, но и в  териториалния обхват на инспекцията, включващ областите Русе, Разград и Силистра. Вандалските набези засягат единствено поставените обозначителни табели и оградите около вековните дървета.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button