Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Започва Националният фестивал на театъра в движение

Днес започва шестото издание на Националния фестивал на театъра в движение. Двудневното аритистично събитие се организира от Театрално-танцова формация „Пулс“ към Сдружението с нестопанска цел „Поощряване и подпомагане на деца таланти – Вега“ и агенция „Генезис“ с подкрепата на Община Разград.

Участие в сценичната изява ще вземат близо 300 участници от Разград, Шумен, Габрово, Раковски, София, Пловдив, Благоевград и Република Северна Македония. 16 са съставите, които днес и утре ще изпълват залата в Общинския културен център. Фестивалната програма ще бъде съчетана с майсторски класове, като няма жанрови ограничения в танцовото и театралното изкуство, подчертава художественият ръководител на разградската театрално-танцова формация „Пулс“ Катя Лапатова. Ще бъдат изпълнени пантомими, класически театрални постановки, сюжетни танци и танцово-театрални проекти.

Театърът на движението обединява почти всички форми на изкуството, а пърформансният му характер позволява всеки да се включи в творческия процес на създаването. Заради това програмата, до която входът е свободен, обещава да бъде разнообразна, богата и стойностна.

С всяко следващо издание Националният фестивал на театъра в движение привлича все по-голям интерес, коментира Лапатова. Тази година провеждането му съвпада с дати на други артистични събития в региона, заради което се забелязва отлив на участници към съседните градове.

Майсторски клас „Импровизация на сценичното движение“ ще води Ивайло Димитров, който ще сподели своя богат опит с хореографи от световна величина. Той е носител на Първа награда в конкурса за съвременна българска хореография на фондация „Хюм Артс“. Проф. д-р Александър Илиев ще учи на улична пантонима, за да отговори на въпроса „За какво пускат по 10 евро в шапката ми“. Майсторски клас ще изнесе и актьорът, режисьор, хореограф и арт терапевт Никола Костадинов. М края всички участници ще получат сертификати.

„Целта е да покажем истинско изкуство. Да мотивираме младите да бъдат активни и ангажирани с изкуството, а по този начин и спрямо околните“, обяснява Катя Лапатова.

Танцовата програма започва днес от 15 часа в Общинския културен център. От 18 часа театралите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще представят пантомимния спектакъл „Малкият принц“. По традиция фестивалната програма ще бъде съпътствана от богата културна проява. Този път във фоайето на Новия театър ще може да бъде разгледана изложбата с графики на шуменския художник и театрал Панайот Калудов, който е част от журито.

Фестивалът продължава в събота.

Източник: Вестник “Екип 7”

Подобни публикации

Back to top button