Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Стотици хора блокираха пътя Разград-Търговище

Точно в 12 часа вчера огромно множество от хора и тежка селскостопанска техника блокираха движението на моторни превозни средства по пътя Разград-Търговище в района на кръговото кръстовище край село Трапище. Причина за мирния протест е високата цена на водата, чийто единствен доставчик е „Напоителни системи“. Държавното дружество, което е монополист, обяви шокиращо висока цена на водата за 2023 година, която е с над 300% повече от досегашната. А напоителната течност е основен фактор за получаването на реколта, за производство и за поддържането на хиляди работни места.

Организатор на протеста бе Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, чийто председател Божидар Петков беше рамо до рамо с хората от бранша.

За „Екип 7 той заяви, че до 12 часа не е получено обещаното от земеделското министерство решение на проблема и затова е блокирано кръстовището. Петков припомни, че в началото на март са алармирали министерството. След това е проведена и среща с ръководството на „Напоителни системи“, което е обещало да реши проблема до десетина дни. Затова насроченият за 10 март протест бе спрян с надеждата нещо да се промени, което засега не се случва. Божидар Петков уточни, че ако нещата продължават така и до края на тази седмица няма резултат, следващият протест ще бъде в София в много по-голям мащаб от настоящия.

Вчерашният израз на остро недоволство, в който участваха основно малинопроизводители от Лознишка община, бе подкрепен и от земеделски производители от секторите „Плодове и зеленчуци“, „Зърнопроизводство“ и „Оризопроизводство“, чийто представители също бяха в колоната и издигаха лозунги.

Основните искания на протестиращите са: да бъде редуцирана цената на водата до нивата на сезон 2022 като кризисна мярка, както и разработването на дългосрочна държавна политика и стратегия за цената на водата на всички земеделски производители на плодове и зеленчуци. Освен това протестиращите настояват да бъдат чути за критични към момента проблеми в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Източник: Вестник “Екип 7”

Подобни публикации

Back to top button