Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Разград и Търговище подготвят съвместна изложба за 3-ти март

Областна администрация Разград и Областна администрация Търговище подготвят съвместна изложба на тема „Архиви на свободата“, с която да отбележат 3 март – Националния празник на Република България, съобщиха от областната управа в лудогорския град.

Работни екипи от двете администрации с участието на заместник областния управител на област Разград Ивелина Игнатова и областния управител на област Търговище Гергана Цонева се срещнаха вчера за координиране на последните подготвителни дейности по общата инициатива.

Изложбата се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище.

В Разград тя ще бъде експонирана на седмия етаж във фоайето на Областна администрация Разград. Официалното й откриване ще бъде на 27 февруари, като са поканени наследници на опълченци от Разградско.

Експозицията включва пана със старинни фотографии и документи, свързани с Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия.

Духът на времето е подплатен от оригинални старинни оръжия и икона от фонда на Регионален исторически музей – Разград, подарена на града ни от освободителите, посочват от областната администрация.

Интересен акцент от предоставените от Държавен архив – Търговище материали е тематичното табло с надслов „Хем ни беше страшно, хем гордо!…“, посветено на търговищенеца Пеньо Колев – Бомбето – сградостроител, майстор-ръководител при изграждането на паметника на връх Шипка.

Изложбата ще бъде експонирана до 7 март, като ще бъде организирано посещението й от групи от ученици от разградските училища.

Също на 27 февруари в Арт галерията на Регионалната библиотека в Търговище ще бъде открита изложба за освобождението на съседния ни град, като в нея ще бъдат експонирани и тематични табла, посветени на освобождението на Разград, допълват от областната администрация в Разград.

БТА

Подобни публикации

Back to top button