Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Поход “По стъпките на Таньо войвода” за 38-ми път

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметът Хабибе Расим бяха сред посрещачите на 38-ия „Поход по стъпките на Таньо войвода”. 350-те походници пристигнаха първо пред паметника на Христо Ботев в Градския парк, където своеобразен домакин им бе СУ”Христо Ботев”-Разград, училището има и група, която участва в похода. Тържественото слово пред паметника на Ботев произнесе директорът на училището Стойчо Стойчев. В него той направи аналогия със сюжета на романа на Георги Господинов „Времеубежище”, който наскоро спечели престижната международна награда „Букър”. „Във „Времеубежище” героите се връщат назад във времето, съживяват спомени и възстановяват памет. И ние като народ не трябва ли колективно и често да се връщаме назад в миналото? Авторът дава отговор: ако не сме в ничия памет, имало ли ни е изобщо? Благодарение на родолюбивото дело на КПД”Родно Лудогорие” ние се връщаме 147 години назад, за да кажем на героите: „Има ви в народната памет, помним и ще ви помним!”. В речта си пред походниците и техните посрещачи председателят на Културно-просветно  дружество „Родно Лудогорие” д-р Анатолий Кънев благодари на Община Разград за съпричастността към инициативата, с която се отдава почит на подвига на Таньо войвода и неговите четници. Поздрави и музикантите от Младежкия духов оркестър към ЦПЛР ЦРД с ръководител Милен Бенков, които със своите изпълнения допринесоха за тържествената атмосфера. Д-р Кънев съобщи, че походът спира пред всеки паметник в 28-те населени места по пътя си независимо от епохата, за която се отнася. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на Христо Ботев. От името на Община Разград венец поднесоха Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметът Хабибе Расим.

След отдаване на почит към Ботев с маршова стъпка походниците потеглиха към площад „Възраждане”, където се проведе Преглед на маршовата и патриотична песен. На практика те бяха първите хора, преминали по току-що асфалтираната главна алея на Градския парк, в който е към финала си ремонт на пешеходните алеи.
Там също бяха поднесени венци и цветя пред Мавзолея-костница и паметната плоча на Таньо войвода.
За пръв път в инициативата се включи група от СКБ”Вълци-Разград”, участваха и част от момчетата от Детско-юношеската академия на „Лудогорец”, както и групи от: ПГО”Станка Николица Спасо-Еленина”, ПГХТБТ”Мария Кюри”, ПГИ”Робер Шуман”, ОУ”Никола Икономов”, ОУ”Н.Й.Вапцаров”, ОУ”Васил Левски”.

Източник: Инфо Разград

Подобни публикации

Back to top button