Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Нов православен храм в Разград

Изографисва се новият православен храм ''Св. Цар Борис-Михаил Покръстител'' в Разград

Започна работата по изографисването на новостроящия се православен храм “Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград, съобщиха от църковното настоятелство. Дейностите се извършват на база утвърдени проекти на северната и южната абсиди. Изписването им е възложено на художник иконографа Диян Димитров от Варна.

„Започнали сме с орнаменталната украса на северната стена на църквата, след което ще бъдат изписани и иконите. По същия начин ще продължи и изографисването на южната абсида на църквата“, разказа за БТА Диян Димитров. Иконографът заяви, че процесът на изографисване е бавен, защото това е прецизен майсторлък. По думите му е трудно да се каже кога ще завърши цялостното изписване на храма, но по-важното е да стане красиво.

Диян Димитров е завършил иконография във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Заедно със съпругата си Илка Димитрова са изписали църквата “Св. Марина” във Варна. Работили са по изписването и на други църкви в страната. По думите му всеки храм носи своята индивидуалност и творчеството на изписването им е различнo. „Архитектурата на новата православна църква в Разград е много интересна и красива. Храмът не е твърде широк и обемен като пространство, но е висок и трябва да се водим по тази архитектура, за да поместим орнаменталните украси и иконите“, каза Димитров. Той сподели, че да изрисуваш храм е голямо удоволствие и отговорност.

От църковното настоятелство посочиха, че в скоро време предстои да се утвърди и проекта за изографисване на олтарна абсида, което ще бъде реализирано от разградския художник Стойчо Стойчев, който вече изрисува купола.

По време на изографисването гражданите ще имат свободен достъп и ще могат да наблюдават работата на двамата художници. Всички сцени със съответните орнаменти се предоставят за откупуване и дарявани на храма. Същите могат да се видят на сайта на храма – hram2rz.com.

В новия храм, който в началото на май беше официално осветен, ще бъде доставен и свещник, където желаещите могат да си запалят свещ и да се помолят, допълниха от църковното настоятелство на разградския храм.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button