Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Месец Рамазан е благословено време, той винаги е бил посрещан с копнеж и надежда, каза районният мюфтия на Разград

Месец Рамазан е благословено време, той винаги е бил посрещан с копнеж и надежда, каза за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля по повод започващия днес свещен за мюсюлманите месец.

През този месец мюсюлманите от целия свят без разлика на раса и език постят и не консумират вода и храна от изгрев до залез слънце. Периодът на въздържание тази година ще продължи 29 дни, а не 30, както е обичайно. Краят на оруча ще бъде на 20 април, а на следващия ден ще започне големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам, който се чества три дни, каза Аля. Той посочи, че въздържанието се налага, за да може всеки човек да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора.

Рамазан е месецът на берекет, който е осезаем във всички аспекти на всекидневието. Това е време, което дава възможност хората да станат по-добри и по-сплотени, учи ни на взаимопомощ. Свещеният месец ни помага да се прочистим духовно и физически, каза районният мюфтия. По думите му Рамазан е месецът, който съдържа определено много мъдрости, има също доста индивидуални и социални ползи. Този месец е време за благодеяние и щедрост към нуждаещите се. „Няма как да се подмине берекета на ифтара –благотворителните вечери, които по-заможните дават на бедни, сираци, учащи. Както всяка година, и тази в много населени места в област Разград ще има такива споделени трапези – ифтар“, посочи Мехмед Аля.

По думите му по време на свещения месец, Районното мюфтийство отново ще достигне до нуждаещите се хора без значение от тяхната религиозна и етническа принадлежност. Ще бъдат организирани и други благотворителни кампании. Една от тях, организирана от Главно мюфтийство, в която се включва и Районното мюфтийство в Разград, е националната благотворителна кампания. Със средствата, предоставени за кампанията ще бъдат закупени хранителни продукти на сто нуждаещи се от област Разград и ще се организират ифтари. Един хуманитарен пакет ще включва продукти на стойност 50 лв., а препоръчителната цена на ифтара за един човек е 9 лв., обясни Аля. Той добави, че интерес към кампанията са проявили много хора от Разградска област. Със събраните досега средства още в понеделник ще бъдат закупени част от хранителните продукти, които ще достигнат до социално слабите в региона.

По думите на Аля през месец Рамазан ще продължи и кампанията за събиране на дарения за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. „Моля се на Всевишния да даде мир и разбирателство в този месец, да си помагаме взаимно. Именно сега е месецът на благодатта, месецът на взаимопомощта. Нека отново да окажем тази подкрепа, от която се нуждаят пострадалите от земетресенията, за да могат по-скоро да се сдобият с дом и да се върнат към нормалния живот, който са живели досега“, посочи районният мюфтия.

Мехмед Аля отправи поздрав към мюсюлманите с настъпването на свещения месец Рамазан и пожела на всички хора да бъдат здрави, смирени, успешни и по-искрени. „Моля се да има мир, разбирателство, да спрат войните, които пораждат глад и насилие. Убеден съм, че омразата няма да вземе превес, защото тя е израз на слабост, вярващите са силни хора, религията е съкровена и неизменна част от нашето съществуване и не бива да се похабява за постигане на преходни цели“, допълни районният мюфтия на Разград.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button