Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Коридорът от Гърция до Румъния ще минава през региона на Шумен, Разград и Търговище

Бъдещият транспортен, енергиен и комуникационен коридор от Гърция през България до Румъния ще минава през региона на Шумен, Разград и Търговище. С помощта на активния бизнес този регион расте икономически и след няколко години ще може да се конкурира с Варна и Русе. Потенциалът му тепърва ще се разгръща. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в Шумен по повод 10-ия рожден ден на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Акад. Денков поздрави фирмите членове на камарата за постигнатото през изминалото десетилетие и за приноса им за икономическото развитие на България. Премиерът изтъкна тяхната грижа за хората в Югоизточна България и възможностите, които им се предоставят, така че да не търсят реализация в други държави.

„Имаме много какво да направим заедно в това отношение – държавата и вие, по отношение на качеството на здравеопазването, образованието, инфраструктурата. Ще работим заедно, за да успеем“, заяви акад. Денков.

Премиерът специално акцентира върху възхода на търговско-икономическите отношения между България и Турция.

С южната ни съседка имаме най-големият стокообмен сред страните извън Европейския съюз. През периода януари-август тази година Турция е на първо място в износа на български стоки и във вноса у нас в тази група. Стокообменът ни възлиза на над 8.44 млрд. лева. Търговското салдо обаче е отрицателно за България.

По данни на БНБ преките инвестиции от Турция в България към януари 2022 г. са в размер на 1.06 млрд. евро. Много фирми от тази страна имат бизнес у нас. Интересът им в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, строителство на жилищни, търговски и офис сгради, производство на части и детайли за автомобилната промишленост и други.

Източник: Банкеръ

Подобни публикации

Back to top button