Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Кампания за борба срещу насилието над деца се провежда в училищата

Кампания за борба срещу насилието над деца започна в училищата в Разград и областта сдружение „ЖАНЕТА“, съобщи за БТА председателят на неправителствената организация Грациела Ранкова.

Тя обясни, че специалистите от сдружението посещават учебните заведения и разговарят с учениците как да различават различните форми на посегателство над тях, какво да правят в случай, че станат обект на насилие, как да действат и към кого да се обърнат за помощ. В рамките на срещите с децата се беседва и за това откъде се пораждат причините за възникващите конфликти и как трябва да се действа в подобни ситуации. Коментират се най-често срещаните форми на насилие, дават се добри примери и практики, анализират се последиците за потърпевшите, каза Ранкова.

Беседи досега са проведени с ученици от Основните училища „И. С. Тургенев“ и „Никола Икономов“, Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ и Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Ангел Кънчев“.

Децата определят темите за насилието и агресията като значими и важни. Със случки от своето ежедневие те разказват за конкретни проблеми и споделят, че на гнева и отмъщението могат да се противопоставят чрез диалог и толерантност, обясни Грациела Ранкова.

Срещите-дискусии в училищата в региона ще продължат до Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва през февруари. До тогава учениците имат и задача да подготвят рисунки или плакати, чрез които да изразят позицията си срещу насилието и агресията. Най-добрите творби ще бъдат отличени с награди, добави Ранкова.

Сдружение “ЖАНЕТА” е учредено през 2004 г. с основна мисия да помага на децата и семействата в област Разград да живеят по-добре. Своята дейност сдружението започва с приемната грижа и област Разград е първата в страната с много приемни семейства, припомни Грациела Ранкова. Към момента над 60 деца и техните семейства получават подкрепа в сдружението, а от създаването на организацията екипът е помогнал на близо 18 хил. души. През годините са организирани десетки кампании и инициативи в подкрепа на децата и семействата в нужда. Догодина сдружението навършва 20 години, а рожденият ден ще бъде честван с 20 събития и кампании, каза председателят на “ЖАНЕТА”.

БТА

Подобни публикации

Back to top button