Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Близо 300 творби на над 180 автори участват в Националната изложба „Лудогорие“ в Разград

Близо 300 творби на 182 автори от различни краища на страната и чужбина участват в националната изложба „Лудогорие“ в Разград. Те са подбрани измежду изпратените общо 506 произведения – живопис, графики и скулптури на 245 творци, съобщи за БТА уредникът в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в лудогорския град Росица Йорданова. Културната институция е сред организаторите на форума заедно с община Разград и Съюза на българските художници. Събитието се реализира със съдействието на Министерството на културата.

Жури, определено от Управителния съвет на Съюза на българските художници, вече е оценило получените авторски изработки и е определило носителите на наградите в тазгодишното издание на изложбата. В категорията “Живопис” е отличен Валентин Топалов. Призът за най-добър авторски материал в категорията “Графика” ще бъде връчен на Румен Нечев, а наградата в категорията “Скулптура” ще бъде присъдена на Йоанна Кемилева. Отличието на Съюза на българските художници получава Никола Певичаров, а наградата за млад художник – Яне Гаджев. Призът за чуждестранен художник отива при Йоанна Стрейну Лавиния от Румъния, а отличието за нетрадиционни форми ще получи Рафаил Георгиев – Рафо. Откриването на изложбата и награждаването на победителите ще се състои на 22 май. Призьорите ще получат почетен диплом и плакет. Всички селектирани за участие в изложбата творби ще бъдат подредени в залите на разградската галерия.

Творческият форум, който събира български и чуждестранни творци, датира от 1971 година. Първоначално експозицията се е провеждала през четири години, после заради липса на средства традицията е прекъсната за 27 години. През 2013 година е възстановена и оттогава досега се организира на всеки две години. Изложбата цели да запознае ценителите на изкуството, жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранното изкуство. Идеята е също да се привлече вниманието на творците към Североизточния регион на страната.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button