Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Близо 120 са проектите за фотоволтаици в Разградско от началото на зелената идея

Апетитът към изграждането на фотоволтаични централи в област Разград продължава да расте. Това показа проверка на „Екип 7“ в първите дни на април – точно 3 години и 4 месеца, след като Европейската комисия представи Зеления пакт, по-известен като Зелената сделка, през декември 2019-та година.

5-киловатова фотоволтаична система за нуждите от потребление на електричество на едно 4-членно семейство в Ушинци. Покривната инсталация дава възможност генерираната електроенергия от соларните панели да се използва за всекидневна консумация и същевременно излишната генерирана мощност да се продава на енергоразпределителното дружество.

За да живеем по-екосъобразно, а и за да си осигурим по-чисто бъдеще, се насочихме към слънчевата енергия. Европа ни даде пари, за да експлоатираме този неизчерпаем природен ресурс. Финансова подкрепа за изграждането на фотоволтаични централи получиха и бизнесмени, и семейства. Соларните панели започнаха да растат като гъби – върху покриви, около заводи, по земеделски земи…

Соларният парк на „Биовет“ е един от най-мащабните в областта с площ от над 400 декара, който произвежда 40 мегавата енергия.

Само за изминалите три месеца от началото на годината в област Разград има 26 инвестиционни предложения за изграждането на фотоволтаични централи. 15 са в градовете, а 8 – в селата. 14 от тях предвиждат изграждането на малки мощности, чието осъществяване е сравнително по-лесно с оглед на бюрократичните процедури. Останалите 12 обаче подлежат на преценки по Закона за опазване на околната среда. Информацията е на Регионалната инспекция на околната среда и водите – Русе.

Инвестиционните предложения за ФЕЦ касаят инсталации с различни мощности, като преобладават тези за собствени нужди с мощности 30-40 kW до 500 kW. Единични са тези с голяма мощност от 5 MW и 20-50 MW.

92 е общият брой на проектите за енергиен преход в Разградско от възприемането на идеята за Зелена сделка. Само 4 от тях се предвиждат да са в земеделски земи, на които ще бъде променено предназначението. Тези единични проекти са от началото на тази година. По-рано интерес от страна на земевладелци не е имало, става ясно от предоставената информация.

Земеделските имоти, които ще се използват за целите на енергийния преход, са разпръснати в цялата област Разград – общата площ в областния център е 84.753 дка, в Исперих – 76.095 дка, в лознишкото село Градина – 60 дка, а общата площ във Веселина и Каменар е 494.581 дка.

Соларни панели предимно се поставят върху земя и покриви. Инвестиционните предложения за област Разград са свързани с отглеждане на трайни насаждения, преустройство на съществуващи обекти, изграждане на електрозахранване, водопроводни и сградни канализационни отклонения, жилищни сгради, къмпинги, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, изменение и разширение на действащи производствени обекти и др. Например, соларният парк на „Биовет“ е един от най-мащабните в областта с площ от над 400 декара, който произвежда 40 мегавата енергия за нуждите на предприятието. Това в Кубрат – „Хан Кубрат“, също се радва на енергия от слънцето. Тя се генерира от 350-киловатова електроцентрала на покрива. Друг проект с по-малки мощности подпомага четиричленно семейство в Ушинци. Те са поставили 5-киловатова фотоволтаична система също на покрива, но на своя дом. Чрез нея електроенергията от соларните панели може освен да се използва за всекидневна консумация, но и излишната да се продава на енергоразпределителното дружество.

Припомняме, че домакинствата бяха стимулирани да се възползват от възможностите на зелената енергия чрез програма по Плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането обаче задължава с първоначална инвестиция в не малък размер, което отказва ентусиастите. Но не и за по-мащабни проекти. Съвсем скоро предстои да бъде изградена още една голяма фотоволтаична електроцентрала в Лудогорието. Както съобщихме преди два месеца, решението на местния съвет в Лозница разреши „Топ Енерджи Солюшънс“ ООД – Шумен, с управител Сали Ремзи Алиосман, да изгради енергиен обект с обща площ 344.835 кв.м в землището на село Каменар. Преди Великден Регионалната екоинспекция се е произнесла, че не е необходима екологична оценка, което улеснява и забързва процедурата, от чиято мудност иначе се оплакват инвеститорите.

На сайта на Инспекцията могат да се видят множащите се проекти за централи. Миналия месец е входирано такова, касаещо територията на бившия стопански двор на Балкански, в местността Бостан меше. В отправеното искане на варненската фирма „Зевс 007“ ЕООД се чете, че централата ще бъде с мощност 500 kW.

Десетки са другите Проекти за Подробен устройствен план и Планове за застрояване с цел изграждане на фотоволтаични електроцентрали. Бъдещето, вече твърде очевидно, е подчинено на идеята за нулеви емисии. А дали ще се изпълни желанието на Европа в следващите 7 години емисиите на парникови газове да спаднат с поне 55 на сто – предстои да стане ясно. Защото не всичко зависи от завишения интерес към електроцентралите.

Десислава СТЕФАНОВА

Източник: Вестник “Екип 7”

Подобни публикации

Back to top button